actie
Kerstactie: 25% korting op kerstcadeaus!

Kleurprofielen verschil RGB en CMYK

In de wereld zijn miljoenen soorten kleuren die onze hersenen allemaal moeten verwerken zodat we kleuren kunnen zien en bepalen. Beter gezegd geven onze hersenen een kleurindruk aan de hand van kleurmengingen zoals tint, verzadiging en intensiteit om een bepaalde kleur weer te geven. Als het ware zorgen deze onderdelen er gezamenlijk voor dat wij objecten kunnen waarnemen en kleuren niet oneindig doorlopen.

Bij fotofabriek.nl kun je zelf een fotoproduct ontwerpen d.m.v. Adobe Photoshop of Indesign. Hierbij kan vervolgens het bestand geupload worden via de PDF-uploader en is het van belang om het juiste kleurprofiel te gebruiken. In het volgende overzicht kun je alles lezen over de soorten kleurruimtes, RGB, CMYK, sRGB en welk kleurprofiel van toepassing is voor het aanleveren van drukwerk.

Wat zijn kleurprofielen?

Wat is precies rood, wat is lichtgroen of wat is donkerblauw? Het is lastig een kleur exact te definiëren aangezien er vele tinten mogelijk zijn. Stiften met verschillende rode tinten (donker/licht) zijn ook niet onder 1 noemer ’rood’ te scharen. Daarom zijn er kleurprofielen die gebruikt kunnen worden om een kleur te beschrijven. Apparaten zoals televisies en monitoren maken gebruik van het kleursysteem RGB om de kleuren weer te geven. Voor drukwerk wordt gebruikt gemaakt van het kleursysteem CMYK om het optimale resultaat te bereiken. De verschillende kleurruimtes hebben elk een ander kleurbereik en worden op verschillende manieren toegepast. Dit is ook de reden dat kleuren op een computerbeeldscherm anders overkomen dan bij drukwerk het geval is.

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood-Groen-Blauw en is een kleursysteem aan de hand van de primaire kleuren en de additieve kleurmeningen. Door deze menging kunnen andere kleuren bereikt worden. Zou je alle kleuren over elkaar heen leggen dan krijg je de kleur wit. Je kan ook stellen; des te meer licht, des te lichter de kleur wordt. De additieve kleurmenging wordt gebruikt in televisies, beeldschermen om de kleuren d.m.v. pixels weer te geven. Digitale fotocamera’s maken ook gebruik van het kleursysteem RGB.

Wat is CMYK?

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, geel (Yellow) en zwart (Black). De kleur zwart wordt uitgedrukt via de letter K (key) omdat dit anders verwarring kan brengen met de kleur blauw (als in Blue). In tegenstelling tot RGB waarbij meerdere kleuren over elkaar uiteindelijk voor een lichtere kleur zorgen, is bij CMYK juist het omgekeerde aan de orde. Door een kleurmenging wordt het witte licht geabsorbeerd waardoor meerdere kleuren juist voor een donkere kleur zorgen. Het CMYK kleurprofiel heeft een kleinere kleurruimte dan een RGB kleurprofiel. Deze subtractieve kleurmenging wordt toegepast in drukwerk.

Wat is SRGB of Adobe RGB?

Het kleurprofiel sRGB is een standaard RGB kleurprofiel en is ontwikkeld door HP en Microsoft voor de weergave op o.a. websites, maar ook monitoren en printers. Adobe RGB is in 1998 ontwikkeld door Adobe Systems (bekend van o.a. Photoshop, Illustrator en Indesign). Tegenwoordig hebben veel fotocamera’s ook de opties om foto's te maken d.m.v. het sRGB of Adobe RGB profiel. Als we beide kleurprofielen met elkaar vergelijken dan heeft Adobe RGB t.o.v. sRGB een iets grotere kleurruimte.

Hoe moet ik mijn drukwerk aanleveren?

Bij fotofabriek.nl kunnen alle fotoproducten standaard in sRGB aangeleverd worden en worden deze uiteindelijk in CMYK geprint. Hierop zijn alle machines ingericht. De reden hierachter is dat consumenten camera’s niet op het kleurprofiel CMYK kunnen fotograferen en het omzetten naar dit kleurprofiel lastig kan zijn. Als je in een CMYK of Adobe RGB kleurprofiel wil gaan werken dan is het van belang om je kleurprofiel in te sluiten in de PDF. Daarnaast is het te adviseren om voor beide gevallen contact op te nemen met de klantenservice.

Belangrijk: Een fotoboek dient volledig in één kleurprofiel aangeleverd te worden!