actie
Actie: tot 30% korting op cadeaus en fotoboeken

Resolutie en contrast

Daar zijn ze dan, het bruidspaar komt de kerk uitgelopen. Je pakt snel je camera en wil hier een fantastische foto van maken, je richt en jawel dit is het perfecte plaatje! Eenmaal thuis gekomen zet je de foto op de computer en daar zie je het, de focus ligt verkeerd! Het moment van het bruidspaar haal je niet meer terug en de foto is mislukt.

Je hebt vast ook wel zelf eens meegemaakt dat je een uniek fotomoment niet hebt kunnen vastleggen en dat de foto mislukt is. Om er voor te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren wordt hier uitgelegd hoe je de perfecte foto maakt! Door middel van een uitleg over resolutie en contrast met daarbij enkele praktische tips gaan we het duidelijk maken hoe je zo goed mogelijk een foto maakt.

Resolutie

Om te begrijpen waarom en wanneer een foto scherp is gaan we enkele termen die hiermee te maken hebben toelichten Wanneer we deze termen besproken hebben zul je de tips ook beter begrijpen en makkelijker kunnen toepassen! Een digitale foto op een beeldscherm is eigenlijk niks meer dan duizenden stipjes bij elkaar met elk hun eigen kleur en die gezamelijk de foto tonen. Deze stipjes noemen we pixels en de hoeveelheid hiervan is bepalend voor de kwaliteit van je foto’s. Hoe groter je een foto wil afdrukken hoe hoger de resolutie moet zijn. Wanneer er niet genoeg pixels zijn worden de pixels zichtbaar als kleine vierkantjes!

Wij kunnen jullie wel gaan vervelen met allemaal berekeningen van resoluties en andere ingewikkelde rekenvoorbeelden, maar er is eigenlijk maar één tip die ik je hier kan geven. Deze tip luidt: zet de resolutie instelling in je camera omhoog! (Zoek hiernaar in de handleiding van je camera) Het gevolg is dat de foto’s grotere bestanden worden, dus er passen minder op je geheugenkaartje. Maar zeg nou zelf, wil je duizend foto’s van matige kwaliteit maken of 250 prachtige plaatjes waar je trots op kan zijn! Bijkomend voordeel is dat je deze foto’s ook zeer geschikt zijn om af te laten drukken. Overigens kun je de resolutie van de foto’s ook later weer aanpassen op de computer, als bijvoorbeeld de foto’s te groot zijn om bijvoorbeeld via de mail te sturen.

Contrast

Wanneer we over contrast spreken is dit eigenlijk niets meer dan de overgang tussen lichte en donkere plekken in de foto. Hoe sneller deze overgang is, hoe hoger het contrast lijkt. Ook zorgen deze tegenstellingen tussen licht en donker er voor dat het oog dit als randen ziet. Wanneer deze overgang snel is lijkt de rand duidelijker zichtbaar, dit houdt ook weer verband met de resolutie die mede bepaalt hoe het contrast uit de verf komt. Met verschillende bewerkingsprogramma’s is het mogelijk om het contrast te verhogen, hiermee kan een detail beter tot zijn recht komen omdat de snellere overgang dan zorgt voor duidelijkere randen. Hoewel dit zorgt voor verscherping kan dit alleen worden gedaan met details die al zichtbaar zijn, een onscherpe foto kan hiermee niet scherp gemaakt worden. Een onscherpe foto heeft namelijk niets te maken met het contrast maar met de resolutie en de focus. Contrast verhogen kan er wel voor zorgen dat een foto na het maken nog duidelijker en/of mooier wordt. Contrast

Waar leg ik de focus?

Nu we weten wat resolutie en contrast is kunnen we aan de slag om onze eigen vaardigheden enigszins te verbeteren. Met een paar tips kun je straks ook een foto maken zoals een professionele fotograaf dat doet. Natuurlijk zijn er vele verschillende situaties waarvoor je een foto maakt en vereisen deze elk hun eigen aanpak. Wil je bijvoorbeeld een mooie portretfoto maken van je zoon of dochter, zorg er voor dat de focus op de ogen ligt. Bij foto’s van mensen en dieren is dit altijd van toepassing. Bij de meeste camera’s is het mogelijk om de focus zelf in te stellen door de opnameknop half in te drukken. Wanneer de focus goed (op de ogen) is gericht kun je de knop volledig indrukken en wordt de foto genomen. Er zijn nog veel meer manieren en dingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Bewegingsonscherpte

Het vastleggen van bewegende beelden is één van de moeilijkste onderdelen van het fotograferen. Bijvoorbeeld sporters of golvend water is lastig om goed vast te leggen. Doordat ze snel voorbij komen en er dus maar een kort moment zich leent om op te reageren. We beginnen met een simpele tip om te voorkomen dat er bewegingsonscherpte optreedt bij het maken van een foto met beweging. Het klinkt misschien wel heel simpel maar houd de camera goed vast! Vaak wordt een camera nonchalant met één hand vastgehouden. Hierdoor ontstaat er teveel beweging om het moment dat je probeert vast te leggen, ook nog eens scherp in beeld te kunnen krijgen. Houd de camera dus met twee handen vast en zorg dat je ellebogen gebogen zijn. Op deze manier heb je maximale controle en zorg je voor een zo stabiel mogelijke lenspositie.

Door op deze manier te fotograferen wordt het ook makkelijker om de volgende tip toe te passen. Voor deze tip moet er eerst weer iets aan de camera-instelling worden veranderd, namelijk de sluitertijd. Standaard berekent de camera zelf de instellingen aan de hand van het diafragma (die regelt hoeveel licht er de camera in komt) en de hoeveelheid beschikbaar licht. Om de beweging in een foto mooi vast te leggen moet je de sluitertijd zo kort mogelijk houden (1/1000 of 1/2000 als je camera het aan kan). Zorg er dan voor dat wanneer je de foto maakt, je probeert mee te bewegen met het bewegende voorwerp. Houd het voorwerp steeds op hetzelfde punt in beeld en je zult zien dat je mooiste foto’s van een sporter of snelle auto maakt met een scherp onderwerp en een wazige achtergrond. Verwacht niet dat het na twee keer oefenen vlekkeloos verloopt, oefen het en dan komt dat perfecte plaatje vanzelf!