actie
Nieuwjaarsactie: 20% korting op wanddecoraties en meer!

Kwaliteitslabel voor fotoboeken

Wanneer je veel tijd en liefde in je eigen fotoboek hebt gestoken, is het natuurlijk fijn om te weten dat wij met dezelfde inspanning en zorgzaamheid het fotoboek produceren.

Dit kwaliteitslabel heeft als doel om inzage te geven in de eisen die wij stellen aan een kwalitatief goed fotoboek. Graag laten wij hiermee zien dat het produceren van de fotoboeken geen volledig geautomatiseerd proces is, maar dat fotofabriek.nl een moderne drukkerij en boekbinderij is waar daadwerkelijk aan elk fotoboek persoonlijke aandacht wordt besteed.

Er zijn verschillende kwaliteitseisen waaraan een fotoboek moet voldoen, alvorens wij het fotoboek versturen. Denk hierbij aan o.a. de kleuren, omslagen, witranden, lijmdekking en de uiteindelijke afwerking.

Of je nou één exemplaar besteld of dat het er honderd zijn: wij zorgen er voor dat je een perfect fotoboek ontvangt waar je nog vele jaren plezier van zal hebben! Hieronder vind je een overzicht en toelichting van de punten waarop wij alle fotoboeken controleren en aan welke kwaliteitseisen de boeken moeten voldoen!

1. Kleuren

Een van de belangrijkste onderdelen van foto’s en fotoboeken zijn de kleuren. Dit is tevens een van de lastigste aspecten om te controleren. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te controleren of een foto te veel/weinig contrast heeft. Deze kleurcontrole richt zich op de technische aspecten die van toepassing zijn bij het drukken van een fotoboek. Zo kunnen wij controleren of het fotoboek gedrukt is op basis van het ontwerp zoals wij deze ontvangen hebben. Hierbij wordt gelet of de pers de juiste kleurafstellingen heeft gebruikt en of daarbij de kleuren goed sluitend zijn geweest. Als kleuren niet goed sluitend zijn dan ontstaat er namelijk een wazig effect. Dit is vooral bij tekst goed zichtbaar. Verder mag het fotoboek geen andere printfouten bevatten zoals strepen of banen die zichtbaar zijn in het drukwerk.

Let op: Er is meestal een kleurverschil tussen de kleuren op je beeldscherm en hoe de kleuren overkomen in het fotoboek. De kleuren op je beeldscherm zijn ook niet leidend, want dit kan per beeldscherm verschillen en heeft te maken met de beeldscherminstellingen en het omgevingslicht.

Lees hier meer informatie over kleuren.

2. Kwaliteit van het binnenwerk

Voor het binnenwerk van een fotoboek kun je op het gebied van papiersoorten en afwerkingen uit verschillende opties kiezen, namelijk hoogglans, premium mat of vlakliggend papier. Als je voor een andere papiersoort hebt gekozen, dan controleren wij of het fotoboek ook daadwerkelijk het juiste papiersoort bevat. Heb je gekozen voor een afwerking zoals hoogglans, dan wordt er opgelet dat er geen stofjes onder de hoogglanslaag zitten en/of er geen sporen van de toner of andere vlekken zichtbaar zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor onze andere papiersoorten. Verder wordt er opgelet of de snijranden aansluitend zijn. Dit wil zeggen dat als het fotoboek gesneden wordt, de snijlijnen op de juiste positie staan en er na het snijden geen snijranden meer zichtbaar zijn. 

Let op: Het is voor ons praktisch onmogelijk om te controleren of foto’s bijvoorbeeld goed zijn uitgelijnd en/of alle foto’s aanwezig zijn. Je kan bewust voor een (half) blanco pagina kiezen als je er nog spulletjes in wil plakken of op de pagina wil schrijven. Hetzelfde geldt voor het gebruik van randen, achtergronden, frames of soortgelijke illustaties.

3. Kwaliteit van de omslag

Net zo goed als de kwaliteit van het binnenwerk aan verschillende kwaliteitseisen moet voldoen, is dit natuurlijk ook van toepassing op de omslag van het fotoboek. De omslag is het onderdeel dat je als eerste ziet wanneer je het fotoboek uitpakt of wanneer je deze laat zien aan familie en vrienden. Daarom wordt er gecontroleerd of de omslag voorzien is van de juiste afwerking zoals glanslaminaat, matlaminaat of dat het een foamomslag betreft. Verder mogen de omslagen natuurlijk geen deuken of krassen bevatten en moeten alle hoekjes goed gesneden zijn.

4. Witranden

Als je er voor kiest om een pagina volledig te vullen met een (of meerdere) foto(’s), dan is het over het algemeen niet de bedoeling dat er aan de randen van de pagina een witruimte ontstaat. Het mooiste is dat de pagina volledig gevuld is met een foto. Dit zelfde punt is ook van toepassing op de omslag. Als je een mooie omslag hebt ontworpen of je hebt een beeldvullende foto gebruikt dan wil je ook daar geen witte rand omheen zien. Voor beide onderdelen van het fotoboeken geldt dat er gecontroleerd wordt of er geen witranden zichtbaar zijn.

Let op: Bij het ontwerpen van een fotoboek kun je zelf heel eenvoudig witranden voorkomen door foto’s door te laten lopen tot over de stippellijn. De stippellijn geeft namelijk de snijlijn aan en als je foto’s precies/dicht tegen deze lijn plaatst, ontstaat de kans dat er een witruimte ontstaat.

Lees hier meer informatie over snijranden, vouwlijnen en witranden.

5. Krassen

Zoals bij controlepunt 3 genoemd mag het fotoboek geen krassen bevatten die ontstaan zijn tijdens het productieproces. Zowel het binnenwerk als de omslag moet kras- en deukvrij zijn voordat het fotoboek verpakt en verstuurd wordt.

6. Rugtekst

Bij de fotoboeken met een harde omslag heb je ook de mogelijkheid om een eigen rugtekst toe te voegen. In de software wordt bij de hardcover fotoboeken (deluxe en exclusief) aangegeven waar de rugtekst geplaatst kan worden. Bij het produceren fotoboek moet de rugtekst in het midden van de rug geplaatst worden en de rug moet in z'n geheel recht zijn. Als je een fotoboek met een zachte omslag maakt (standaard-lijn) dan is het deels afhankelijk van het aantal pagina's of een rugtekst mogelijk is. Indien dit het geval is dan kun je met een beetje creativiteit en door de juiste maten aan te houden zelf een rugtekst toevoegen. Dit is dus bij de fotoboek met een harde omslag beter te controleren dan bij de fotoboeken met een zachte kaft mogelijk is.

7. Lijmdekking

Om een omslag aan het binnenwerk te verbinden worden beide onderdelen aan elkaar gelijmd. Vervolgens heeft het fotoboek minimaal een nacht nodig om te drogen (in het geval van een hoogglansafwerking is dit zelfs 24 uur). Dit is belangrijk zodat de omslag zich goed aan het binnenwerk hecht en dat je de pagina's op een normale wijze kunt omslaan. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de inhoud loslaat van de omslag en dat je fotoboek binnen no-time uitelkaar valt! Er wordt daarom uitgebreid gecontroleerd of de lijmdekking voldoende is en dat het fotoboek stevig in elkaar zit. Het binnenwerk mag uiteraard geen lijmresten bevatten of andere vetvlekken die zichtbaar zijn.

8. Afwerking eindresultaat

Voordat het fotoboek ingepakt wordt en klaar is om te versturen, wordt er nog een uitgebreide en laatste controle uitgevoerd. Alle bovengenoemde punten worden hierbij nogmaals gecontroleerd en er wordt nog een keer extra gelet op het juiste papiersoort, afwerking en kwaliteit van de omslag en het binnenwerk. Bij het bestellen van een fotoboek heb je ook de keuze om de barcode op de achterzijde tegen een kleine meerprijs te laten verwijderen. Bij dit laatste controlepunt wordt er natuurlijk ook gecontroleerd of het fotoboek een barcode moet bevatten of juist niet. Lees hier meer over barcode verwijderen.

Zoals je kunt lezen wordt er veel tijd en aandacht besteed om een perfect fotoboek af te leveren. Als je van mening bent dat jouw fotoboek niet aan een of meerdere van de bovenstaande eisen voldoet, dan zijn wij altijd bereid om deze opnieuw te controleren en eventueel de gemiste punten op te lossen. Neem hiervoor altijd contact op via klantenservice@fotofabriek.nl of telefonisch op +31(0)50 - 314 44 01.