Mark de Rooij
Cityscape fotograaf Mark de Rooij
Ongeveer 15 jaar geleden begon Mark zijn interesse in fotografie. Hij ontdekte al snel dat hij een voorliefde had voor het fotograferen van stedelijke landschappen (cityscape fotografie). Met vallen en opstaan heeft Mark leren fotograferen en deelt deze kennis nu met iedereen die wil leren. Zo organiseert hij fotoreizen, online cursussen en workshops en is er een fotoclub voor iedereen die een passie heeft voor fotografie. Mark haal hier veel energie uit en heeft er zijn fulltime baan van gemaakt. Benieuwd naar Mark zijn verhaal? Lees dan snel verder!
Hoe ben je begonnen met fotograferen?
Mijn eerste camera was een analoge wegwerpcamera die ik op vakantie gebruikte toen ik 7 jaar was. Deze foto’s heb ik nog steeds. Leuk om terug te kijken, zeker de foto’s met vingers voor de lens.
Op mijn 18e kocht ik een camera waarmee je veel meer kon. De ontdekkingstocht begon en na twee jaar ben ik voor mijn eerste spiegelreflexcamera gegaan. Dat opende nog veel meer mogelijkheden en eigenlijk heeft fotografie mij nooit meer losgelaten.
Mijn eerste camera was een analoge wegwerpcamera die ik op vakantie gebruikte toen ik 7 jaar was.
Waarom ben je begonnen met De Rooij fotografie?
Mijn website De Rooij Fotografie was oorspronkelijk de website waar ik mijn eigen foto’s geüpload had. Toen mij regelmatig werd gevraagd of ik ook fotografie cursussen gaf ben ik dat gaan proberen. Dat vond ik zo ontzettend leuk om te doen dat het aanbod van cursussen en workshops toenam.
De manier waarop ik alles uitlegde was voor mij iets vanzelfsprekends, maar door de reacties van cursisten ontdekte ik dat het op een bijzonder duidelijke en begrijpelijke manier overkwam.
Omdat de cursussen en workshops vooral in Rotterdam waren en ik graag mijn kennis met zoveel mogelijk andere fotografie liefhebbers wilde delen, besloot ik een online cursus te maken.
E-learning was in Amerika toen al in opkomst, maar in Nederland was dat echt nog onbekend. Inmiddels is e-learning helemaal ingeburgerd en ontvangen wij jaarlijks duizenden cursisten die meer uit hun camera willen halen.
Ondanks onze enorme groei en inzet van andere fotografen die cursussen en workshops geven, is De Rooij Fotografie heel persoonlijk gebleven waarbij kwaliteit en klanttevredenheid voorop blijven staan. Zo ben ik begonnen en zo zullen we altijd door blijven gaan.
De Rooij Fotografie is heel persoonlijk gebleven waarbij kwaliteit en klanttevredenheid voorop blijven staan.
Cityscape fotografie is een specialiteit van je. Kan je uitleggen wat dit is?
Cityscape fotografie (of stadsfotografie) is eigenlijk het stedelijk landschap fotograferen. Dit blijft niet alleen beperkt tot skyline foto’s, maar kunnen ook details van gebouwen zijn en foto’s van architectuur.
In steden is zoveel te zien als je overdag rondloopt en dan moet je eigenlijk in de avond nog een rondje doen, want in de avond is alles weer anders. Avondfotografie is en blijft mijn favoriet.
In steden is zoveel te zien als je overdag rondloopt
Wat vind je zo leuk aan cityscape fotografie?
Ik hou van steden. Mooie architectuur van gebouwen en bruggen, lekker rondlopen om een stad te verkennen. Stuur mij maar naar een willekeurige stad en ik vermaak mij wel.
Cityscape fotografie wordt al snel geassocieerd met een groothoekobjectief. Dat kan, maar de kans dat je afleidende elementen in je foto krijgt is aanzienlijk groter.
Ik heb ook jarenlang veel met een groothoekobjectief gefotografeerd. Nu ben ik meer van de details, richting het abstracte waarbij de focus op het lijnenspel van de architectuur ligt.
Een andere vorm van fotografie waar je gespecialiseerd in bent, is nachtfotografie. Wat vind je leuk aan nachtfotografie?
In de avond ziet alles er anders uit. Een gebouw die je overdag misschien graag fotografeert, loop je in de avond misschien snel voorbij, omdat het niet goed verlicht is.
Andersom komt het ook voor. Gebouwen die overdag saai ogen kunnen met mooie verlichting in de avond spectaculair zijn. Nachtfotografie is dus heel verrassend en dat is wat cursisten van onze workshops nachtfotografie ook ervaren.
Gebouwen die overdag saai ogen kunnen met mooie verlichting in de avond spectaculair zijn.
Tegen welke uitdagingen loop je aan bij nachtfotografie?
Allereerst de hoge contrasten tussen licht en donker. Als het later op de avond is en de lucht (bijna) zwart is dan heb je te maken met een hele donkere lucht en hele felle lampen van lantaarnpalen en verlichting in gebouwen.
Voor de camera’s van nu is het niet te doen om zowel de lichte als donkere delen goed te belichten. De HDR techniek kun je toepassen om deze beperking van de camera te overbruggen.
Een andere oplossing, is om de foto’s aan het begin van de avond te maken tijdens het blauwe uurtje. De lucht is dan nog mooi blauw waardoor het contrast tussen licht en donker minder groot is.
Een andere uitdaging is natuurlijk het krijgen van haarscherpe foto’s. Met een stevig statief en een afstandsbediening lukt het gelukkig in de meeste gevallen al.
Je organiseert ook fotografie cursussen. Voor wie organiseer je deze cursussen?
Dat klopt. Jaarlijks ontvangen wij met onze online cursussen en cursussen/workshop door het hele land meer dan 4000 cursisten. Dit zijn meestal particulieren die fotografie als hobby ontdekt hebben en meer willen leren over hun camera of over een specifiek fotografie genre.
Daarnaast geven wij de laatste jaren ook veel workshops (smartphone) fotografie aan personeelsverenigingen, fotoclubs, scholen en bij de buitenschoolse opvang.
Het fotograferen wordt veel leuker als je ziet dat je snel grote sprongen vooruit maakt.
Waar worden de cursussen gegeven?
Naast de 14 verschillende online cursussen geven wij onze basiscursus fotografie in meer dan 15 steden in Nederland.
Daarnaast hebben wij inmiddels meer dan 15 workshops en masterclasses die gericht zijn op een specifiek fotografie genre. Deze worden door het hele land gegeven.
Jaarlijks ontvangen wij met onze online cursussen en workshops meer dan 4000 cursisten.
Ook organiseer je fotoreizen. Voor wie zijn deze reizen geschikt?
Sinds een paar jaar bieden wij inderdaad fotoreizen aan. Het aanbod hiervan zal in het komende jaar flink uitgebreid worden. Tijdens onze fotoreizen zien wij vaak fotografie liefhebbers die meer willen leren over fotografie en op vakantie eens dé plaatjes willen maken die je in magazines voorbij ziet komen.
Vaak lukt dat niet als je met partner, gezin of vrienden op pad bent, want die staan continu op jou te wachten en dat fotografeert natuurlijk niet fijn. Het maken dé plaatjes kost tijd en je moet er soms ook heel vroeg voor opstaan.
Tijdens een fotoreis ben je op pad met eensgezinde mensen die het geweldig vinden om meerdere dagen achter elkaar met fotografie bezig te zijn. Als dat goed in de oren klinkt dan is een fotoreis voor je weggelegd.
Het maken dé plaatjes kost tijd en je moet er soms ook heel vroeg voor opstaan.
Je hebt een fotoclub opgericht. Wat houdt deze club precies in en wie kan hier lid van worden?
De Photo Inspiration Club is een Nederlandstalige online fotoclub met meer dan 400 leden (Photo Inspirators) die ervoor zorgt dat jij gemotiveerd en geïnspireerd blijft om met fotografie bezig te blijven.
Veel mensen vinden het leuk om te fotograferen, maar hebben vaak geen stok achter de deur die ervoor zorgt dat ze foto’s blijven maken en zich ontwikkelen als fotograaf.
Met behulp van 4 clubdagen per jaar, maandelijkse fotografie opdrachten, beoordelingen van de opdrachten, online magazines en leuke kortingen, houden wij het enthousiasme op 100% en met nóg betere foto’s als resultaat.
Heb je nog een gouden tip voor (beginnende) fotografen?
Geef niet op, leren fotograferen doe je niet in één dag. Dat kost tijd. Hoeveel tijd het kost ligt aan jezelf. Je kan voor the hard way gaan, die ik ook heb bewandeld.
Het gaat je echt minimaal 4 jaar kosten om zowel fotografie als fotobewerking helemaal uit te vogelen. De kans dat je het blijft volhouden is daardoor ook niet zo groot.
Je kan ook een aantal cursussen en workshops volgen die ervoor zorgen dat je niet uren aan het zoeken bent naar de juiste instellingen of te ontdekken waarom een foto niet goed gelukt is. Het vergt een investering, maar je hebt niet voor niets een nog veel duurdere camera en objectief gekocht.
Het is zonde als je die camera niet optimaal weet te gebruiken. Het fotograferen wordt veel leuker als je ziet dat je snel grote sprongen vooruit maakt.