Jantina Scheltema
Bruidsfotograaf
Jantina Scheltema is woonachtig op Ameland samen met haar man Marco. Ze werkt 12 jaar als fotograaf, waarin ze zich de afgelopen jaren heeft toegelegd op het fotograferen van bruidsparen door het hele land. Ook heeft ze een eigen boek uitgebracht, namelijk: ‘Bouw je eigen camper’. Ze reist graag met haar camper door heel Europa. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan verder!
Wat vind je zo bijzonder aan je werk?
Ik vind het prachtig om op de trouwdag van het bruidspaar “mee te leven”, een onderdeel te zijn van de bruiloft en mee te werken aan fantastische herinneringen. Het is een verantwoordelijke baan, ik mag uiteraard geen shot missen en ik moet de hele dag geconcentreerd werken. Ik ben constant aan het speuren naar emoties.
Ik stel me een stelletje voor, hoog bejaard, die samen op de bank in hun trouwalbum bladeren en terug kijken op hun getrouwde leven. Of de mensen die er dan misschien niet meer zijn, maar die wel prachtig in hun album staan. Foto’s houden herinneringen levend, ik vind het een fijn idee dat ik daar mensen bij help.
Wat voor foto’s probeer je te maken tijdens een bruiloft?
Ik maak enerzijds foto’s die het bruidspaar aan de muur wil hangen, anderzijds maak ik foto’s voor hen die hun emoties, de herinnering aan de dag voor hen levend houdt. Zodat ze over 20, 30, 40 jaar nog steeds met een warm gevoel naar hun foto’s kijken.
Mijn fotografie kenmerkt zich in de echte momenten. De kleinste gebeurtenissen, hoe kort ze soms ook maar zijn, die leg ik vast. Een snelle kus, een blik tussendoor, een glimlachje of een traan die snel weggeveegd wordt. Uiteraard gefocust op het bruidsbaar, maar óók hun gasten zijn wat dat betreft belangrijk. Ik ben een vlieg op de muur, die bijna niet te zien is maar wél overal op elk moment op de juiste plaats staat om de perfecte foto te schieten.
Ik stel me een stelletje voor, hoog bejaard, die samen op de bank in hun trouwalbum bladeren en terug kijken op hun getrouwde leven.
Hoe blijf je jezelf ontwikkelen op het gebied van fotografie?
Ik ben steeds op zoek naar meer technieken. Ik kijk naar collega’s die dingen heel anders doen en probeer of bepaalde technieken bij me passen. Het zijn kleine veranderingen of kleine toevoegingen. Ik vind de emoties in foto’s het belangrijkste en fotografeer het liefst onopvallend. Als mensen mij niet in de gaten hebben, laten ze zich zien zoals ze zijn. Veel mensen reageren anders op een camera en juist dat “camera-gevoel” wil ik ontwijken. Dat is een persoonlijk proces en dat werk ik steeds verder uit, ik ben er de laatste jaren steeds beter in geworden en blijf me daarin ontwikkelen. Mensen voelen zich op hun gemak en staan natuurlijk en ontspannen op de foto.
Wat heb je zelf aan de muur hangen?
We hebben één grote print boven de bank staan, eentje van bewegend water van dichtbij. Het is meer een patroon van kleur. Ik houd van weinig en groot aan de muur in de woonkamer.
In de gang hebben we van iedere reis de we gemaakt hebben foto’s uitgeprint en op stevig karton geplakt. Deze foto’s hangen met zijn allen rond een grote wereldkaart. De muur wordt naar mate we meer reizen steeds voller. Als we er langs lopen, genieten we extra van de herinneringen. Het is óók leuk als er bezoek komt. Als ze hun jas uit trekken en aan de kapstok hangen hebben we direct gesprekstof. Nieuwe mensen zijn nieuwsgierig naar reizen, bepaalde foto’s die hun aanspreken. Mensen die veel vaker bij ons komen zijn nieuwsgierig of er nieuwe foto’s bij gekomen zijn. Zo hebben we altijd leuke reis-gesprekken.
Hoe combineer je reizen en werken?
Dat is soms wel eens een uitdaging. Ik werk veel in de weekenden en vakanties. Mijn man Marco, werkt daarentegen juist door de weeks en heeft in de schoolvakanties vrij. Een jaar van te voren bedenken we al welke vakantie periodes we blokken. Dat is natuurlijk lastig, want we weten niet wat het jaar ons brengt en of we van mening gaan veranderen. Dat maakt de camper ook zo fijn, komt er toch iets heel belangrijks tussen, dan kunnen we ook gewoon thuis blijven. We hoeven geen accommodaties te annuleren. Met een beetje plannen van te voren kunnen we een maximale periode reizen.
Waarom hebben jullie een camper gebouwd? Vonden jullie dit lastig?
Het was niet direct ons plan om een camper te bouwen. We wilden eentje kopen, konden niet vinden wat we zochten en kwamen in contact met iemand die een zelfbouw camper verkocht. Die hebben we niet gekocht, maar zijn zelf een busje om gaan bouwen. Het bouwen op zich was niet erg lastig, Marco is erg handig. Alle eer voor hem! Het moeilijkste was bedenken hoe we de indeling wilden, wat voor materialen we moesten gebruiken. HOE bouw je een camper überhaupt, waar begin je en waar moet je rekening mee houden? We hebben eindeloos het internet afgestruind.
Wat is de reden dat je je eigen boek “Bouw je eigen camper” hebt geschreven?
Nadat we de camper gebouwd hadden en er rond mee gingen rijden, waren er heel veel mensen nieuwsgierig. De mensen waren nieuwsgierig waarom we de camper gebouwd hadden, maar vooral HOE we hem gebouwd hadden. Omdat we zelf zo ontzettend enthousiast zijn over onze zelfgebouwde bus, gunnen we natuurlijk iedereen zo’n leuke camper. En dus beantwoorden we altijd uitgebreid alle vragen. Maar op een gegeven moment beantwoorden we zo veel vragen dat we dachten, we schrijven het op. Ik begon in eerste instantie met bloggen, maar dat maakte de hoeveelheid nieuwsgierige mensen alleen nog maar groter.
En zo ontstond het boek. Het beschrijft het bouwen van een buscamper van begin tot eind en omschrijft de hele bouw van onze bus. Het leuke is dat we nu nog steeds reacties binnen krijgen. Over onze eigen camper, maar wat nog veel leuker is: we krijgen nu enthousiaste reacties van mensen die zélf aan het bouwen zijn. Of gebouwd hebben naar aanleiding van het boek en trots hun camperbus laten zien.
Waar zijn jullie allemaal geweest en wat is het leukste/spannendste moment wat jullie hebben meegemaakt in de camper?
Wij zijn in Slovenie, Noorwegen, Duitsland, Schotland, Frankrijk en Zwitserland geweest. Ik ben op dit moment (januari/februari 2020) met de camper door IJsland aan het trekken. Alle plekken zijn fijn om naar toe te gaan. Het onderweg zijn in de camper is al fantastisch!
Vanuit Denemarken met de veerboot naar de Faeroer eilanden en na een week weer verder met de veerboot naar IJsland. Soms veel sneeuw en stijle hellingen, waardoor ik voor het eerst sneeuwkettingen om moest leggen. Of hele harde wind, waardoor ik met de camper niet van de camping af kon omdat de windvlagen rond de berg zo hard waren dat er kans was dat ik van de weg geblazen zou worden. Maar dan een paar dagen later: parkeren langs de rand van een fjord, waar ik een warmwaterbadje in plons en geniet van het uitzicht op de besneeuwde bergen achter de fjord. Waanzinnig.
Welke tips zou je willen meegeven aan mensen die zelf een camper willen bouwen?
Go for it! Je kunt meer dan je denkt!
Ook als je niet zo handig bent. Maak een goed plan, neem de tijd en stapje voor stapje kom je er wel.
Wil je meer van Jantina weten of ben je benieuwd naar haar boek? Bekijk haar sites: www.jantinascheltema.nl of www.amelandfoto.nl
Ik ben een vlieg op de muur, die bijna niet te zien is maar wél overal op elk moment op de juiste plaats staat om de perfecte foto te schieten.