powered by

Terug

04 juni 2018/

Interviews

Aad van der Tas

Utrecht het jaar rond 2017

MBImrXH2GLt

In 2015 is Aad van der Tas (foto: Maria Sujecka) begonnen met fotograferen van de stad Utrecht. Drie jaar later gaat Aad nog steeds iedere week de straten van Utrecht op om het straatbeeld van de stad in kaart te brengen. Dit resulteert in zeer uiteeenlopende foto's met diverse onderwerpen. Onlangs heeft Aad bij Fotofabriek een fotoboek laten maken met als onderwerp "Utrecht het jaar rond 2017". Dit boek staat vol foto's van het straatbeeld van Utrecht. Meer weten over Aad en zijn fotografie? Lees dan verder!

Je neemt geen foto maar maakt een beeld

Je geeft in het boek aan dat dit al je derde jaaroverzicht van Utrecht is. Vanwaar de passie voor het fotograferen?

Een jaar of 6 geleden kwam in in contact met Johanne Boot, fotograaf in Utrecht. Zij gaf de fotocursus "van kiekje tot beeld". Vanaf die tijd heb ik verschillende cursussen bij haar doorlopen. Eind 2014 had ik het idee om in 2015 iedere week in Utrecht wat te fotograferen. Mijn interesse ligt bij straatfotogafie. Het jaar 2015 was het jaar dat de Tour de France vanuit Utrecht zou vertrekken. Daarnaast worden in Utrecht per jaar 5 of 6 culturele zondagen georganiseerd. Deze twee dingen waren de basis voor het fotograferen.

Aan het einde van het jaar had ik een redelijke hoeveelheid foto's die een mooi overzicht gaven van de activiteiten in de stad. Vandaar ontstond het idee om een jaarboek te maken: "Utrecht het jaar rond 2015". De foto hiernaast is gemaakt tijdens een kerstconcert op de kerstmarkt in de Twijnstraat.

Dit jaaroverzicht gaf, vond ik, een mooi beeld van Utrecht en ik merkte ook dat ik door wekelijks te fotograferen betere foto's ging maken. Dat heeft me doen besluiten om over 2016 en uiteindelijk ook voor 2017 op dezelfde wijze een jaaroverzicht te maken. Inmiddels heb ik drie jaarboeken. Deze jaarboeken geven een beeld over hoe ik mezelf ontwikkel op fotografiegebied.

 

Waarom heb je voor de stad Utrecht gekozen om te fotograferen?

Utrecht is een bescheiden studentenstad. Het aantal studenten dat in Utrecht woont is een belangrijke groep dat voor een deel ook het leven in Utrecht bepaalt. Utrecht is ook een stad waar een redelijk deel van deze studenten na de studie blijft wonen. Gedurende het jaar worden er in Utrecht veel festivals en andere activiteiten, zoals culturele zondagen, georganiseerd. Dit zijn er 5- 6 per jaar. Twee van deze zondagen hebben een vast thema. Begin september is er het Uitfeest. Dit is een soort Uitmarkt waarop iedere culturele vereniging of instelling zijn activiteiten voor het nieuwe seizoen kan presenteren. 

Begin januari is er de nieuwjaarsduik. Dit is een soort uitmarkt voor de 2e helft van het seizoen. De andere zondagen hebben een wisselend thema. In het boek 2017 staat een foto van een Sevilianas dansfeest, gemaakt op de zondag met het thema "alles kids" (foto hiernaast). 

Daarnaast zijn er in de stad voldoende stilteplekken te vinden. Een voorbeeld daarvan is het pandhof bij de Domkerk, de oude hortus bij het universiteitsmuseum en het Zocherplantsoen. Dit is het stadspark gelegen rond de singel. Zeker als je deze plekken wat vroeger of later in de middag bezoekt.

Op welke foto uit het boek ben je het meest trots, en waarom?

Het mooie van het boek vind ik dat het een mooi overzicht geeft. Specifiek mooie foto is bijvoorbeeld de Drift in de zon (De zon in de stad na de regen geeft een prachtig effect. Hiernaast zie je dat terug op de foto van de Drift.)

Daarnaast vind ik 'wachten op de Pegida demonstratie' (Dit is een mooi beeld van een vredige stad, links het Anne Frank beeldje en rechts de ME op het paard met daartussen twee mensen in de zon) een mooie foto. Ook 'de voorjaarszon' (met de Molen) vind ik goed gelukt. 

Wanneer denk je, als je bijvoorbeeld ergens rondloopt, hier móet ik een foto van maken?

Belangrijke dingen zijn iets van sfeer uitdrukken. Dit kan op de manier waarop mensen kijken of iets doen. Een ander belangrijk item is het licht.

Wat vind je belangrijk bij het maken van een foto?

Ik vind het belangrijk dat een foto iets van emotie uitstraalt. Een emotie is een bepaald gevoel wat het beeld bij je losmaakt als je ernaar kijkt. Dat heeft te maken met een bepaald gevoel en de voorstelling die je hebt bij het maken van de foto. Dat kan een gezichtsuitdrukking zijn of de manier waarop mensen staan, zoals de mensen op de foto van de Pegida demonstratie of de uitdrukking en de bewegingen van de mensen op het dansfeest. 

Hoe heb je het vak fotografie geleerd?

Ik ben nu lid van het FotoAtelier van het UCK (het Utrechts Centrum voor de Kunsten). Daar komen we maandelijks bij elkaar onder leiding van Jeroen Wandemaker om elkaars werk te bespreken.

Als je een fotografie-motto zou hebben, wat zou deze dan zijn?

Je neemt geen foto maar maakt een beeld. Dit is een vrij vertaling van de tekst die bij Johanne in haar fotostudio hangt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik probeer eerst rustig rond te kijken op de plek waar ik aan het fotograferen ben. Wat is de beste positie, waar komt het licht vandaan en dergelijke. Het gebeurt wel dat ik een aantal keren terugga om van hetzelfde object een nieuwe foto te maken. Zeker bij de verstilde plekken in de stad. Soms heb je geen tijd om dat allemaal te realiseren en moet je snel handelen. Maar ook in die korte tijd is het goed om je een aantal dingen te realiseren.

Foto: expositie 25 jaar ontwerkracht in werkspoorkathedraal op de dag van de architectuur

Heb je nog tips voor mensen die ook een stad in beeld willen brengen?

Het belangrijkste is om dingen te fotograferen waar je "iets mee hebt". Dit zijn dingen of onderwerpen die bij jezelf een bepaald gevoel opwekken. De manier waarop de zon op de Drift schijnt op de natte straat vind ik bijvoorbeeld prachtig. Maar ook de demonstratie met de politie op het paard en het Anne Frank beeldje geeft een vredig beeld. Het is leuk als je dat ook in je foto kan terugzien.

Tot slot: ben je nog van plan een vierde jaaroverzicht van Utrecht te maken?

 Ja, dit is wel de bedoeling. De start van de Tour de France in Utrecht was een belangrijke reden om dat boek te maken. In 2017 was de kunstrichting "de stijl" van 100 jaar geleden een belangrijk thema in de stad en ook dit komt op verschillende manieren terug.

Dit jaar heb ik nog niet echt een thema. Ik denk wel dat de manier van fotograferen iets verandert. Het meer weglaten of alleen het belangrijkste deel weergeven in het beeld is wel een geleidelijke verandering in mijn stijl van fotograferen. Als ik nu 3 jaarboeken achter elkaar bekijk, zie ik deze verandering ook terug.

Wil jij weten hoe je een zwart-wit foto stoer en robuust kunt laten overkomen? Lees dan onze tip!

Inspireer anderen met jouw creatie.. en ontvang €5 aan korting op jouw volgende bestelling