actie
Kerstactie: 25% korting op kerstcadeaus!
straatfotografie

7 tips voor straatfotografie

Gepubliceerd op 27 september 2017

Straatfotografie is een vak apart. Het is een manier van fotograferen waarbij de onderwerpen vaak ongemerkt en zonder toestemming vastgelegd worden. Het is de bedoeling om emotie, menselijkheid en iemands karakter op een zo mooi mogelijke wijze uit te beelden.

De essentie van straatfotografie zit hem dan ook in het vastleggen van het dagelijkse leven en de uiting van de maatschappij op de straten. Dit artikel zal je kennis laten maken met wat tips voor beginners.

Welke camera gebruik ik?

Straatfotografie begon allemaal bij Leica. De eigenschappen die de Leica camera’s decennia geleden zo populair hebben gemaakt, leggen de basis voor de camerakeuze vandaag de dag.

Hoge kwaliteit, klein, snel en stil. Dit zijn de eigenschappen die je nodig hebt voor straatfotografie. Let ook op de kleur van je camera; een felroze Samsung NX2000 zal sneller opvallen dan een zwarte systeemcamera of eentje in metaalkleur.

Verder komen een bruikbare hoge ISO en een lichtgewicht camera wel van pas. Je wil een camera die lichtgevoelig is en goed kan focussen in donkerdere plekken.

Daarnaast wil je als straatfotograaf niet uren rondsjouwen met zwaar apparatuur. Experimenteer met deze gegevens en de ervaring zal leren wat jij het fijnst vindt werken.

welke camera gebruiken

Welke lens gebruik ik?

Om zo discreet mogelijk te werk te kunnen wordt het in de straatfotografie aangeraden om voor een prime lens te gaan. Prime lenzen zijn over het algemeen kleiner en vallen daardoor dus minder snel op. Dit biedt je de kans om onopgemerkt foto’s te schieten.

De focus van een prime lens is vaak sneller dan bijvoorbeeld een zoomlens. De timing bij straatfotografie is cruciaal en het zou zonde zijn als je het perfecte moment misloopt door een vertraging in de focus.

Ten slot speelt gewicht ook een rol. Een prime lens is vaak licht en dat scheelt een boel wanneer je flinke afstanden aflegt, zoekend naar een mooie setting.

Ook hier geldt dat ervaring zal leren en door te experimenteren kun je naar verloop van tijd zelf aangeven waar je voorkeur ligt.

Welke lens gebruiken?

Neem je camera altijd mee!

Over het algemeen krijg je niet vaak een tweede kans voor het perfecte moment. Straatfotografie is spontaan en het moment zal dus niet wachten.

Het beslissende moment waar je in een fractie van een seconde het onderwerp kunt vastleggen voordat het voor altijd verdwijnt; daar ligt de kunst.

Hoe heb je hier dan invloed op? Zorg dat je altijd een camera paraat hebt! De straat is constant in beweging en je zult nooit weten wat je gaat vinden.

Oefen veel en zorg dat de camera een verlenging van jezelf wordt.

Neem je camera altijd mee

Zwart-wit of kleur?

Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om te kijken naar de bepalende factor van de geschoten foto. Het straatbeeld oogt vaak erg onrustig, al helemaal wanneer er veel personen en details te zien zijn. Mocht dit het geval zijn, fotografeer dan in zwart-wit.

Wanneer kleuren de foto maken (op lokale marktjes of graffiti op gebouwen bijvoorbeeld), is het misschien beter om niet in zwart-wit te fotograferen. Wil je achteraf bepalen hoeveel kleur de foto moet krijgen? Fotografeer dan in RAW voor een optimale nabewerking.

Zwart-wit of kleur?

Voor het oog of vanuit de heup?

Gewoonlijk zijn foto’s geschoten met de camera vanuit ooghoogte van betere kwaliteit. Dit gezegd hebbende neemt niet weg dat er momenten zijn waarop dit niet het geval is. Er zullen zich momenten voordoen waarin het niet mogelijk is om een foto te nemen met de camera voor je oog zonder het beeld te verstoren.

Op dit soort momenten kun je er voor kiezen om de foto te nemen vanuit de heup. Dit resulteert automatisch in een oprechter beeld van de onderwerpen die je vastlegt. Dit zal in het begin lastig zijn en al helemaal als je nog niet aan de camera en/of instellingen ervan gewend bent.

Sowieso zal het wennen zijn om foto’s te nemen van vreemden. Om dit een stukje makkelijker te maken is het een tip om met de camera voor je oog de omgeving te scannen voor een onderwerp. Mocht er een onderwerp verschijnen zal het een stuk minder eng zijn om de foto daadwerkelijk te nemen.

Voor het oog of vanuit de heup?

Think outside the box!

De beste representatie van emoties of het straatbeeld kan worden afgebeeld in de meest simpele setting. Je hoeft niet per se gebruik te maken van complexe en dynamische achtergronden of interessante personen.

Zeker als je nieuw bent op het gebied van straatfotografie is het een tip om je eens af te zonderen van de drukke plekken en je te focussen op andere onderwerpen.

Het is geen must om het hele straatbeeld vast te leggen, slechts een klein detail ervan kan bijvoorbeeld rust in je foto’s creëren.

Zeker hier is het van belang om te experimenteren en bovenal te kijken naar de onderwerpen die het meeste plezier en enthousiasme bij je oproepen.  Ga ermee aan de slag en ontwikkel je eigen stijl!

Think outside the box

Al een mooie collectie straatfotografie foto’s en verdienen die een plekje aan je muur? Breng ze tot leven en druk ze af op een poster of canvas!