Zelf een timelapse video maken
Gepubliceerd op 21 september 2017 Een timelapse video is eigenlijk een verzameling van een heleboel foto’s die vervolgens achter elkaar worden geplakt. Hierdoor kun je veranderingen over een langere tijd zichtbaar maken, bijvoorbeeld de groei van een plant of de stand van de zon. Je ziet timelapse video’s in verschillende tv-programma’s voorbijkomen, maar hoe kun je nou zelf zo’n video maken?
Een goede camera voor timelapse foto's
Zorg dat je de juiste apparatuur hebt. Met de meeste compact- en spiegelreflexcamera’s kun je tegenwoordig al een timelapse maken. Kijk of je in de instellingen een term kan vinden als ‘Interval Timer’.
Hiermee kun je instellen hoeveel foto’s de camera moet maken, het interval tussen de foto’s en een timer die bepaalt wanneer de camera mag beginnen met fotograferen.
Als je camera deze functie niet ondersteund kun je altijd nog kijken naar een interval-o-meter. Hiermee kun je met een afstandsbediening het interval van je camera instellen.
Gebruik een statief
Het kan best lang duren om een timelapse te maken. Alleen daarom is het al handig om een statief mee te nemen, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je foto’s allemaal gelijk zijn aan elkaar en daarom op dezelfde manier zijn gemaakt.
Zorg er dus ook voor dat je een stabiel statief hebt en dat die niet na een windvlaag omverwaait. Verder is het ook belangrijk dat je genoeg batterijen bij je hebt en dat je de foto’s niet in een te groot formaat maakt, anders raakt je geheugenkaart snel vol.
Interval instellingen
Het belangrijkste voor de timelapse is natuurlijk het interval instellen. Hoe meer tijd er tussen je foto’s zit, hoe sneller de objecten in je video bewegen.
Dus stel je maakt een timelapse van de wolken in de lucht, dan bewegen de wolken bij een interval van 10 seconden heel langzaam en bij een interval van 3 seconden heel snel.
Handmatige stand
Het werd al eerder benoemd. Het is voor een timelapse belangrijk dat alle foto’s erop dezelfde manier uit komen te zien, je wilt niet dat de foto’s ineens lichter of donkerder worden.
Voorkom daarom het gebruik van de automatische stand en stel de camera handmatig in. Hierdoor zijn de instellingen voor alle foto’s gelijke en krijg je geen flikkeringen in je video door kleurverschillen.
Gebruik je telefoon
Heb je geen digitale of spiegelreflexcamera? Dan kun je gewoon je telefoon gebruiken. Bijvoorbeeld met deze gratis app: Lapse it. Het is beschikbaar voor Android en voor de iPhone.
De app maakt van de foto’s zelf al een video, dus je bent ook geen tijd meer kwijt aan het bewerken.
Ga aan de slag!
Wil je beginnen met je eerste timelapse video? Maak dan een van de volgende timelapse video’s om van start te gaan:
- Beweging van wolken
- Smeltend ijsblokje
- Groei van een plant
- Rottend fruit
- Zonsopkomst
- Een drukke winkelstraat