Hoe fotografeer je een stadsgezicht?
Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2022 Het fotograferen van een stadsgezicht is erg populair. Iedere stad heeft iets bijzonders of je nu in Nederland, China, Noorwegen of Amerika bent, in iedere stad kun je mooie foto’s maken. Natuurlijk wil jij het perfecte plaatje van de stad maken. Met een standaard camera is een foto snel gemaakt, maar er zijn nog veel meer manieren voor het perfecte plaatje. In dit blog worden een aantal tips beschreven die jouw helpen met het maken van een geweldige foto.
Ga op onderzoek uit
Voordat je uiteindelijk je reis boekt naar een mooie stad is het misschien een idee om eerst te kijken wat deze stad jou te bieden heeft. Iedere stad is anders, dus ga op onderzoek uit en bekijk of dit de stad is waar jij naar op zoek bent.
Maar hoe kom je hier achter? Op Google vind je ongetwijfeld veel informatie over de stad. Met Google Earth wandel je als het ware door de stad, hierdoor kun je al een beetje inspiratie opdoen.
Ook op Instagram zijn duizenden foto’s van verschillende steden te vinden. Kortom ga eerst op onderzoek uit en maak daarna de keuze of dit jouw stad gaat worden.
Avond/nacht fotografie
In de avond of nacht komt een stad eigenlijk tot leven. Door de verschillende lichten en vele kleuren is het perfect om een gave foto te maken. Je kunt hierdoor veel verschillende effecten creëren.
Een dagfoto van de Eiffeltoren heeft een heel ander contrast dan een nachtfoto. Voor fotografie in de avond of nacht wordt een camera op een statief aangeraden.
Als je een foto met de hand maakt, kan een kleine beweging er al voor zorgen dat de foto niet scherp is. Met een statief staat je camera vast en kun je beter een foto maken met de sluitertijd.
Verkeer
Soms word je er gek van, maar het verkeer is toch iets wat bij een stad hoort. Je ontkomt er niet aan, of je nu in Amsterdam, New York of in Londen bent, het eerste wat je ziet zijn de vele auto’s, bussen en fietsers.
Wist je dat je dit heel mooi op de foto kunt zetten? Om het verkeer met een mooie achtergrond vast te leggen is het perfect om te fotograferen met een sluitertijd van een paar seconden.
Door met de sluitertijd te spelen zul je zien dat de foto’s erg verschillend zijn. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je lange lichtstrepen krijgt. Probeer het zelf maar eens.
Weerspiegeling water
Heel veel steden zijn omringt door water. Het is daarom ook erg mooi om een foto vlakbij het water te maken. Een foto in het donker maken is wel een aanrader, want dan weerspiegelt de stad via het water en dit geeft een mooi resultaat.
Ook bij het fotograferen van water is sluitertijd belangrijk. Zorg dat je dit op een aantal seconden zet, zodat je het water mooi egaal krijgt. Hierdoor zie je de weerspiegeling mooi in het water.
Zonsopkomst
Een perfect plaatje van een zonsondergang of zonsopgang is een wens van iedere fotograaf. Ga op zoek naar het mooiste plekje van de stad, stel je camera in en afwachten maar. Het is natuurlijk wel slim om eerst uit te zoeken waar de zon onder gaat of opkomt.
Wil je het helemaal perfect doen? Dan zal ik voordat je de stad bezoekt eens op het internet kijken of er al eerder dit soort foto’s zijn gemaakt.