actie
Kerstactie: 25% korting op kerstcadeaus!
Scherpstellen met je camera

Scherpstellen met je camera

Gepubliceerd op 7 oktober 2015

Elke digitale camera heeft de mogelijkheid om de focus te gebruiken. Als je de focus op de juiste manier gebruikt zorgt dit voor een mooie compositie.

Een compositie is alles wat op de foto staat. Alle voorwerpen, dieren, planten, gebouwen en mensen op de foto creëren samen een bepaald beeld.

Wanneer dit in combinatie met het lichtinval en de positie van de cameraman (of -vrouw) in harmonie is, zal een mooie foto het resultaat zijn. In deze blog leggen we uit hoe je de focus in een compositie vaststelt.

Waar moet je nou de focus leggen wanneer je een foto maakt? Er zijn eigenlijk drie soorten instellingen te onderscheiden.

One shot focus

De one shot focus ook wel de single point focus genoemd. Deze functie focust zich op een enkel punt van de foto, hierdoor wordt dit gedeelte scherp gefotografeerd.

De camera focust zich meestal op het onderwerp dat zich in het midden van de lens bevindt. Het gebruik hiervan is erg gemakkelijk, door de sluiterknop (waarmee je de foto’s neemt) half in te drukken stel je de focus in.

Als de focus eenmaal goed staat druk je door en de foto wordt genomen. Dit is dus erg gebruiksvriendelijk en laat je gemakkelijk zelf de focus bepalen.

Het nadeel is dat er slechts op één punt wordt scherp gesteld, alles ervoor, ernaast en erachter kan onscherp worden.

Gebruik one shot focus bij: Stilleven, babyfoto’s, landschappen en architectuur.

One shot focus

Central (auto)focus

De centrale (auto) focus wordt ook wel de AI Focus of gewoon Autofocus genoemd. Deze functie verlegt de focus afhankelijk van hoe je de camera richt.

In tegenstelling tot de one shot focus kun je de sluiterknop hier niet gebruiken om de focus te bepalen, zodra je de lens verplaatst gaat de camera zich automatisch opnieuw focussen.

Naast het feit dat de camera zich steeds aanpast zijn er bij deze optie ook meerdere focuspunten mogelijk, de camera focust dus niet slechts op één punt.

Bij digitale camera’s kunnen dit 3 tot 20 focuspunten zijn, bij een spiegelreflexcamera kunnen dit er wel 51(!) zijn.

Met al deze focuspunten wordt het mogelijk om meerdere onderwerpen in één compositie scherp vast te leggen. Dit werkt vooral goed bij foto’s waar meerdere mensen op staan of op een andere manier meerdere voorwerpen.

Ook wanneer een foto vanuit het vogelperspectief wordt genomen is dit een goede instelling omdat op deze manier de meerdere (kleine) objecten toch scherp worden afgebeeld.

Gebruik central(auto)focus bij: groepsfoto’s, kinderfoto's en portretfoto’s.

Central (auto)focus

Servo focus

De servo focus wordt ook wel AI Servo genoemd. De laatste van de drie types focus, deze laatste is echt een klasse apart. Servo focus is gemaakt om bewegende beelden vast te leggen.

Deze focus werkt door heel vaak scherp te stellen en bewegende beelden als het ware op te zoeken.

Wanneer de camera ingesteld staat op Servo focus en er komt bijvoorbeeld een auto voor de lens langs gereden, dan zal de focus zich gaan richten op de auto.

Deze blijft de auto ook volgen terwijl hij voor de camera langsrijdt, dus ook terwijl de camera op dezelfde positie blijft.

Het is dan ook erg lastig om met deze functie een stilstaand object scherp vast te leggen, zodra er iets anders in het beeld beweegt wordt de focus daarop gelegd.

Wanneer gebruik ik de Servo focus? Servo is echt alleen maar geschikt voor bewegende beelden. Dingen zoals sport of andere situaties waarin juist de beweging vastgelegd moet worden.

Denk dan ook aan een dansend koppel of je kind dat net heeft leren fietsen.

Gebruik servo focus bij: sportfoto’s, motor/autosport, dans- en feestfoto’s.

Lees ook andere blogs met fotografietips:

Servo focus

Welke focus gebruik jij het meeste en waarom?