actie
Kerstactie: 25% korting op kerstcadeaus!
Regenboogfotografie

Regenboogfotografie

Gepubliceerd op 29 januari 2018

Het blijft bijzonder, de regenboog. Het komt dan ook niet vaak voor dat deze onopgemerkt aan ons voorbij gaat. Een regenboog ontstaat door de combinatie van waterdruppels en (zon)licht. Waterdruppels breken de richting van het licht. Dit fenomeen veroorzaakt de vrolijke kleurtjes in de vorm van een boog. De kleuren rood, geel, groen, blauw en uiteindelijk paars zijn te zien bij een complete regenboog. De zon zal altijd in je rug schijnen wanneer je een regenboog ziet, enkel uit deze hoek valt de regenboog te zien.

Fotograferen

Regenboog in de mist

Lijkt het je leuk om dit geweldige natuurverschijnsel te fotograferen? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Belichting, compositie en (niet geheel onbelangrijk) het beschermen van je camera tegen de nattigheid. Je weet namelijk dat een regenboog alleen ontstaat op een plek waar water is, houd je camera dus droog en beschermd. In deze blog vertellen we je meer over het ontstaan van de regenboog, het fotograferen ervan en waar je rekening mee moet houden.

Polarisatiefilter

Polarisatiefilter

Om een regenboog beter te laten uitkomen kun je kiezen voor een polarisatie filter. Dit is een klein plat lensje die je toevoegt aan de voorkant van je cameralens. Je kun ook een polarisatiefilter toevoegen tijdens de nabewerking van de foto’s, zoals in de afbeelding hierboven is gedaan. Als je de lens gebruikt moet je even spelen met het draaien ervan. Het kan zo zijn dat het effect door de lens juist minder goed zichtbaar is. Je kunt dit voorkomen door de andere kant op te draaien met de lens. Je moet echter wel geluk hebben met een polarisatiefilter.

Compositie

Compositie

Bij de compositie van een foto met een regenboog kan je op verschillende manieren te werk gaan. Het is bijvoorbeeld erg leuk om niet alleen de regenboog er goed op te krijgen, maar ook de omgeving eromheen. Het is bijvoorbeel een erg mooi plaatje als je op de voorgrond iets goed scherp te pakken kunt krijgen, terwijl er op de achtergrond een mooie regenboog in de lucht hangt. Soms kun je door zelf te verplaatsen van positie de regenboog op een ander punt 'de aarde laten raken'. Precies op een huis kan bijvoorbeeld een leuk effect geven.

Stand van de zon

Zon

Naast de regen is de stand van de zon ook van grote invloed op een regenboog. Hoe hoger de zon staat hoe kleiner de boog is. Aan het einde van de dag is een regenboog dus altijd groter dan midden op de dag. Aan het einde van de dag staat de zon lager waardoor dit ontstaat. Vaak is het gebied in de boog een stuk lichter dan daarbuiten, dit wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het licht. Wanneer er twee bogen te zien zijn is het gebied buiten de tweede boog ook lichter.

Een tweede boog?

Tweede boog

Het kan voorkomen dat je niet 1, maar 2 regenbogen spot tijdens een regenbui. Als je goed kijkt kun je zien dat de kleuren van deze boog precies de andere volgorde hebben dan de eerste boog. De tweede boog heeft vaak wel iets minder felle kleuren en is niet altijd zichtbaar. Overal waar water is in combinatie met zonlicht kan een regenboog verschijnen. Het is net de manier waarop beide factoren worden gecombineerd. In de mist, in de nevel van een waterval of zelfs in een regendruppel op je autoruit kan een regenboog ontstaan.

Pot met goud?

Pot met goud

Je weet het vast nog wel van toen je klein was... "Aan het einde van de regenboog, ligt een pot met goud". Dit is natuurlijk helemaal niet zo, dit is een verhaal dat over is komen waaien uit Ierland. Daar wordt verteld dat de Leprechaun zijn pot met goud verstopt heeft aan het einde van de regenboog. De Leprechaun wil zijn schatten absoluut niet kwijt en bewaakt ze dus zorgvuldig. Het einde van de regenboog zou een ideale plaats zijn om zijn geld te verbergen en gewone mensen zouden daar niet kunnen komen. Het waren dan ook niet letterlijk goudstukken, maar het ging om het innerlijke goud. Een soort gave die enkel bepaalde mensen bezaten.

TIP:  Foto Op Aluminium, door het reliëf van het aluminium komt de diepte in de foto heel mooi uit!