Een kijkje achter de schermen bij Fotofabriek
Voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2022 Steeds vaker merken we dat fotoboekenmakers best wel nieuwsgierig zijn naar hoe hun fotoboek gemaakt wordt. Wanneer gasten bij ons over de productievloer lopen zijn ze vaak verbaasd over het aantal machines dat we hier hebben staan en hoe groot de productieruimte is. Er is namelijk nog geen machine uitgevonden die in één keer een compleet fotoboek in elkaar kan zetten. Gelukkig maar, dat zou ons leven namelijk een stuk makkelijker maken, maar ook een stuk minder leuk!
De Vrouwen van Nu op visite
Vorige week hadden we de Vrouwen van Nu, afdeling Zuidhorn, op visite. Nadat de dames een aantal computercursussen hadden gevolgd, werden ze nieuwsgierig naar het maken van fotoboeken.
Een excursie naar Fotofabriek inclusief een cursus fotoboeken maken was het gevolg.
Nadat de groep een aantal interessante weetjes en feitjes over Fotofabriek en onze software rijker waren, was het hoog tijd om het productieproces te bekijken.
Het productieproces van fotoboeken
We liepen met zijn allen langs de persen, lamineermachines en zagen welke stappen het boek doorloopt voordat we het met recht een fotoboek mogen noemen. Onze bezoekers stonden er versteld van hoeveel met de hand wordt gedaan.
Wist je bijvoorbeeld dat we de groene kapitaaltjes die tussen het binnenwerk en de cover zitten, er zelf met de hand opplakken?
Uitgebreid werd er onder andere verteld over de werking van de pers, over de toners die in grote flessen boven de pers uitsteken en hoeveel vellen er per minuut gedrukt worden. De groep luisterde aandachtig en nieuwsgierig waren ze zeker!
Zodra de kans zich voordeed sloop de groep uiteen, de dames praatten gezellig met onze medewerkers die graag hun vragen beantwoordden. Want hoe werkt het lijmen van de boeken dan? En hoe zit het met het inhangen?
Kwaliteitscontrole
Toen we aankwamen bij de laatste stap van het productieproces, het doorscannen en verpakken, vertelde mijn collega over de kwaliteitscheck die we uitvoeren op alle boeken. Hij kwam tijdens de check een krasje tegen op de cover en liet weten dat dit boek afgekeurd werd.
Er moest een nieuwe cover voor dit boek gemaakt worden. Natuurlijk wilden de dames dit krasje graag zien, wat zorgde voor een flink geroezemoes. De meningen liepen uiteen, sommige zagen het krasje niet en andere vonden de kras niet storend.
Natuurlijk zijn er mensen die deze kras wel als storend ervaren en dat is hun volste recht. We staan achter onze producten en kwaliteitscontroles gedurende het productieproces zijn een onderdeel hiervan. Ook al moet er dan wel eens iets opnieuw geproduceerd worden.