actie
Nieuwjaarsactie: 20% korting op wanddecoraties en meer!
Sorteren foto's

Hoe kun je het beste foto’s sorteren en onderverdelen?

Gepubliceerd op 8 oktober 2015

Het bekende spreekwoord "een goede voorbereiding is het halve werk" is onbetwist van toepassing als je goed voorbereid van start wil gaan met het maken van een fotoboek.

Hierbij doelen we op het uitzoeken, sorteren en onderverdelen van de tientallen, honderden of misschien zelfs duizenden foto’s die je in de vakantie of tijdens een andere bijzondere gelegenheid hebt gemaakt.

Doordat het opslaggeheugen van digitale camera’s of externe geheugenkaarten gemiddeld iedere 2 jaar verdubbeld, brengt dit met zich mee dat er ook meer “nonchalante foto’s” gemaakt kunnen worden of als foto’s mislukt zijn, je deze niet direct hoeft te verwijderen.

Het resultaat bij thuiskomst is een bulk van foto’s waar wellicht de helft (of nog minder) daadwerkelijk geschikt is om te gebruiken.

Op welke manier kun je nu het beste de foto’s sorteren of onderverdelen? Hoe zorg je er voor dat je lekker kunt doorwerken en niet iedere keer opnieuw moet zoeken naar de leukste foto’s? In deze blog vind je een aantal handige tips!

Sorteren op kwaliteit

Deze optie is waarschijnlijk wel gelijk de meest uitgebreide optie om foto’s te sorteren en te categoriseren, maar tegelijkertijd ook de meest effectieve en efficiënte manier van het sorteren.

Met het onderverdelen op kwaliteit doelen we voornamelijk op je persoonlijke smaak/beoordeling over de foto’s. Heel simpel gezegd; vind je de foto mooi genoeg om te gebruiken voor je fotoboek?

Daarmee is de kwestie nog niet opgelost, want wat maakt een foto geschikt? Je kunt je bijvoorbeeld afvragen:

  • Staan alle belangrijke onderdelen (personen, locaties of voorwerpen) er goed op?
  • Is de foto scherp?
  • Zijn de kleuren mooi helder?
  • Heeft de foto een emotionele waarde?

Met deze 4 punten kun je al een aardig oordeel geven over de desbetreffende foto. Om de eerste stap van het sorteren mogelijk te maken, kun je op je computer 3 mappen met de onderstaande namen aanmaken en daarin de foto's onderverdelen:

  • Goed
  • Matig
  • Slecht

Natuurlijk kan het zo zijn dat alle vier punten met ‘ja’ beantwoord kunnen worden en daardoor er alsnog vele foto’s in het mapje “Goed” komen te staan.

Als je alle foto’s in de mappen “goed”, “matig” en “slecht”  hebt onderverdeeld, kun je in de map “goed” alsnog submappen aanmaken:

  • Perfect
  • Zeer goed
  • Goed

Op deze manier heb je de foto’s gelijk goed onderverdeeld. Je hoeft dan alleen de foto’s uit de map “goed” (en eventuele submappen)  te gebruiken bij het maken van je fotoboek.

Zo weet je zeker dat alleen de mooiste, belangrijkste en beste foto’s in je fotoboek terechtkomen!

Sorteren op kwaliteit

Sorteren op chronologie

Met name voor langere vakantie, waarbij je meerdere achtereenvolgende dagen weg bent geweest, is het aanbrengen van een chronologische volgorde handig.

De meeste camera’s geven standaard een datum en tijdstip mee in de bestandsnaam van elke foto. Dit zorgt er gelijk al voor dat de foto’s op volgorde gerangschikt blijven.

Als je echter honderden of duizenden foto’s hebt gemaakt, leidt dit nog niet echt tot een overzichtelijk geheel. Je moet dan alsnog flink scrollen om van foto 1 naar foto 1000 te gaan.

Om dit gemakkelijker en overzichtelijker te maken kun je op verschillende manieren een onderverdeling maken voor een chronologische volgorde:

  • Als je bijvoorbeeld 14 dagen op vakantie bent geweest, kun je voor elke dag afzonderlijk een mapje aanmaken en daarin de desbetreffende foto’s van die dag plaatsen.
  • Je kunt ook mapjes aanmaken op basis van de locaties waar je bent geweest.
  • Maak je een fotoboek over een langere periode? Maak dan mapjes aan op basis van de jaartallen en eventueel maanden.