actie
Nieuwjaarsactie: 20% korting op wanddecoraties en meer!
City view

De basisregels voor HDR-fotografie

Gepubliceerd op 14 november 2017

HDR staat voor 'High Dynamic Range' ook wel 'hoog dynamisch bereik'. HDR is een nabewerkingsmethode waarmee het dynamische bereik zichtbaar kan worden uitgebreid. De manier waarop een HDR-foto wordt gemaakt is het over elkaar heenleggen van meerdere foto's van dezelfde scène, maar met verschillende belichting.

Contrast

Door HDR-fotografie komen verschillende structuren beter naar voren. Materialen als metaal, boomschors of bakstenen zijn hier voorbeelden van. HDR-fotografie heeft een negatieve naam opgelopen door het onrealistische beeld dat het kan geven. Dit komt doordat je met HDR-fotografie een dynamisch beeld creëert met contrasten die je met het blote oog niet kunt zien.

Contrast

Foto's schieten

Bij het maken van een goede HDR-foto is het belangrijk om een statische scène te kiezen. Doordat een HDR-foto meerdere foto's zijn die zijn genomen op een ander moment, kan je nooit een goede HDR-foto maken van bijvoorbeeld de snelweg. Bij een HDR-foto van een bewegend beeld ontstaat er dan 'ghosting' zoals dat wordt genoemd. Zorg er daarom voor dat je de tijd kan nemen en je die tijd ook neemt.

Ghosting

Checklist voor een goede HDR-foto:

  • Gebruik een statief en laat deze bij alle foto's op dezelfde plek staan
  • Schiet de foto's in RAW-formaat
  • Zet de camera op handmatig scherpstellen
  • Gebruikt een vaste diafragamwaarde
  • Gebruik een vaste lichtgevoeligheid
  • Gebruik een vast witbalans

Als je deze checklist hebt afgewerkt en je voldoet aan alle punten kan je aan de slag! Een goede HDR-foto bestaat meestal uit 3 of meer over elkaar heen gelegde foto's met alleen een andere belichting. Vaak worden de volgende belichtingswaarden gebruikt: -1, -2, 0, +1 en +2. Wanneer je een foto maakt met je camera kan je instellen op de camera dat het een belichtingshistogram weergeeft. Deze kan erg handig zijn bij een HDR-foto. Bij alle foto's die je gebruikt voor de HDR-foto moeten deze belichtingshistogrammen namelijk verschillend zijn. Op deze manier weet je zeker dat er op elke foto een ander deel is belicht en krijg je gegarandeerd een uniek resultaat in de uiteindelijke foto.

Nabewerkingen

Nabewerking

HDR-fotografie is zoals eerder genoemd voor een groot deel nabewerking. Wanneer je goede shots hebt die je wilt gebruiken is het tijd om aan de slag te gaan met een nabewerkingsprogramma. Er zijn een aantal populaire programma's waarmee kan worden gewerkt:

    • Adobe Photoshop
    • ​Photomatix
    • ​Lightroom

    Let hierbij wel op! Je kunt nog zo'n goed bewerkingsprogramma hebben, maar de computer moet het ook aankunnen. Het maken van een HDR-foto vergt namelijk nogal wat van een computer.

    Ghostingscène