actie
Kerstactie: 25% korting op kerstcadeaus!
Fotograferen met je mobiele telefoon

Fotograferen met je mobiele telefoon

Voor het laatst bijgewerkt op 1 november 2024

Een mobiele telefoon is voor veel mensen tegenwoordig vrijwel niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Met de steeds verbeterende camerakwaliteit van smartphones wordt fotograferen steeds leuker en worden de foto's veel scherper, kleurrijker en professioneler!

Je kent het vast wel, je bent onderweg en ziet iets ontzettend moois waar je een prachtige foto van wil maken. Het is dan natuurlijk ontzettend jammer als je jouw spiegelreflexcamera of compactcamera thuis hebt laten liggen. Om je te kunnen helpen met dit probleem hebben we een aantal fotografietips voor jou op een rijtje gezet die je kunt gebruiken voor het fotograferen met je mobiel!

Tip 1: De basics

Fotograferen met je telefoon kan soms lastig zijn, maar er zijn een aantal trucjes die het een stuk makkelijker maken! Zorg er allereerst voor dat je lens schoon is. Op het eerste zicht is vuil niet altijd zichtbaar, maar vergeet niet dat er bijvoorbeeld vingerafdrukken op de lens kunnen zitten. Tenzij je juist voor het vage of vieze effect gaat, raden wij aan de lens schoon te maken voor je aan de slag gaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een brillendoekje of je T-shirt te gebruiken.

De camera van je telefoon stelt vaak scherp op het voorwerp dat het dichtste bij is. Wil je scherp stellen op een ander punt? Tik dan met je vinger op de plek waarop je wilt scherp stellen. Het beeld past zich dan vanzelf aan. Zodra het beeld is scherp gesteld, is het belangrijk dat je je telefoon goed stil houdt. Houd je telefoon goed en stevig vast. Wacht 1-2 seconden nadat je de foto hebt genomen, zo weet je zeker dat de foto niet bewogen is.  

Fotograferen met je mobiele telefoon

Tip 2: Speel met verschillende functies

De camera op je telefoon kan waarschijnlijk meer dan je denkt! Verdiep je in de verschillende functies die de camera app op je telefoon heeft. Speel met de witbalans, belichting, beeldverhouding, raster of maak gebruik van een timer. 

Ook hebben de meeste camera's op mobiele telefoons verschillende fotografiestanden. Zo kun je met de meeste telefoons bijvoorbeeld hele leuke landschapsfoto's, panorama foto's en portretfoto's maken. Heeft de standaard camera app van je smartphone niet alle standen? Probeer dan eens een andere camera app uit. Zowel in de Appstore als de Playstore van Google zijn tal van verschillende camera apps te vinden. Ga eens een middagje op pad en probeer de verschillende opties en mogelijkheden van je camera uit. Zo leer je je telefooncamera het best kennen!

Fotograferen met je mobiele telefoon

Tip 3: Zorg voor een goede belichting

Wanneer je mooie heldere en scherpe foto's wil maken zijn licht en belichting de belangrijkste dingen waar je rekening mee dient te houden. De sensor van telefooncamera is veel kleiner dan die van een spiegelreflexcamera, compactcamera of een full frame camera. Wat betekent dat je nóg afhankelijker bent van het licht. De meest heldere en scherpste foto's maak je dan ook in het daglicht.

We worden allemaal wel een verleid om de flits te gebruiken wanneer er weinig daglicht is. Toch worden deze foto's er vaak niet mooier op. Dit komt doordat de flitser foto's behoorlijk 'plat' kan maken. Ook kan je camera vaak niet tegelijkertijd met de flitser scherp stellen. In plaats van een flitser kun je bijvoorbeeld beter een lamp, of voor onderweg een zaklampje gebruiken. Hiermee kun je meer controle krijgen over de belichting en worden foto's al sneller zoals dat jij voor ogen had.

Fotograferen met je mobiele telefoon

Tip 4: Kies voor een goede compositie

Bij de compositie tijdens het fotograferen let je op waar je de persoon/personen, het voorwerp/ de voorwerpen en de horizon plaatst. Een goede compositie bedenken is niet altijd makkelijk, maar er zijn een aantal standaard compositieregels die je kunt toepassen. Probeer bijvoorbeeld één van de volgende compositieregels: regel van derden, symmetrie, herhaling of een onderwerp met contrasterende achtergrond.

De meest bekende van deze voorbeelden is de regel van derden, hierbij is een foto verdeeld in 9 vakken. De meeste telefooncamera's hebben een raster, hiermee word je een handje geholpen!  Zet het onderwerp van de foto op de kruispunten van het raster, zo kun je de overige elementen er mooi omheen plaatsen maar gaat de focus naar het onderwerp.

Fotograferen met je mobiele telefoon

Tip 5: Laat je foto’s afdrukken bij Fotofabriek!

En als je dan allerlei mooie foto’s gemaakt hebt, is het natuurlijk zonde om hier niks mee te doen! Bij Fotofabriek heb je keuze uit een breed assortiment fotoproducten, perfect om je zelfgemaakte foto’s te vereeuwigen. Kies bijvoorbeeld uit de volgende opties:

Hebben bovenstaande tips je geholpen bij het maken van de perfecte foto met je telefoon? Deel de foto’s met ons en je vrienden en familie door ons te taggen op Instagram met #fotofabriek! 
 

Foto's bestellen als wanddecoratie