Fotogenieke natuurgebieden in Nederland
Voor het laatst bijgewerkt op 17 oktober 2024 Natuurfotografie is enorm populair en wij snappen wel waarom! Als Nederlander hebben wij het geluk dat we voor prachtige natuurgebieden niet ver hoeven te reizen. Nederland heeft ontzettend veel natuurgebieden, bossen en duinen waar je het gevoel krijgt dat je er echt even tussenuit bent! In deze blog zetten we de mooiste natuurgebieden in Nederland op een rij. Dit zijn natuurgebieden waar je lekker een dagje (of meerdere dagen) kunt vertoeven om helemaal tot rust te komen en waar je ook nog eens waanzinnige foto’s kunt maken. Ook een leuke tip om in de zomervakantie een dagje op pad te gaan en één (of meer) van deze fotogenieke plekken te bezoeken!
Waddeneilanden
Nederland kent vijf Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Op de Waddeneilanden is super veel te zien en te fotograferen. In deze blog kijken we in het bijzonder naar Ameland. Ameland is een eiland met een prachtige natuur en fantastische fotografeermogelijkheden.
Het Oerd wordt vaak beschreven als het meest indrukwekkende stukje natuur van Ameland. Dit gebied ligt op de oostelijke punt van het eiland en bestaat grotendeels uit duinen. Dit indrukwekkende duingebied is perfect om prachtige foto’s van zonsopkomt en -ondergang te maken. Ook is het de perfecte plek voor vogelspotters. Er zijn genoeg vogels en andere dieren te spotten hier!
Het uiterste oostelijke puntjes van Ameland is de Hon. De Hon is een dynamisch, uitgestrekt strandlandschap dat alleen via het Noordzeestrand is te bereiken. Af en toe slaat de zee er dwars overheen, waardoor het natuurgebied voortdurend verandert.
Kortom, Ameland is de perfecte plek om tot rust te komen en de mooiste natuurfoto’s te schieten!
Nationaal Park De Biesbosch
Nationaal Park De Biesbosch is een afwisselend waterrijk natuurgebied, gelegen onder Dordrecht. Rivieren, moerassen, rietvelden en graslanden bepalen het landschap. De Biesbosch is een van de laatst overgebleven zoetwatergetijdengebieden in Europa. Dit betekent dat het getij zorgt voor schommelingen in de waterstand. Door het getijenverschil is het landschap niet altijd hetzelfde en dit kan bijzondere foto’s opleveren! In het voorjaar en de zomer vind je bijvoorbeeld bijzondere vergezichten, die enorm kleurrijk en fotogeniek zijn.
Naast het bijzondere landschap kenmerkt het gebied zich door een grote diversiteit aan vogels. Vooral bij laag water zijn de vogels extra goed te fotograferen. Naast vogels kun je meer dieren spotten in het gebied, zoals bevers.
Het is aan te raden de Biesbosch wandelend te ontdekken, er zijn namelijk veelal onverharde paden. Een andere optie is het natuurgebied te ontdekken vanaf het water. Vanaf het water kun je mooie landschappen fotograferen vanuit een ander perspectief. Huur een fluisterbootje, laat je rondvaren in een rondvaartboot of ga op pad met een kano. Let op: zorg er wel voor dat je rekening houdt met de natte omgeving in combinatie met je fototoestel.
Loonse en Drunense duinen
De Loonse en Drunense duinen is een populair natuurgebied in Nederland, vooral bij fotografen. Het natuurgebied is 3.500 hectare groot en staat bekend om de uitgestrekte zandvlaktes, heidegebieden en (naald)bossen. Hierdoor biedt het veel mogelijkheden voor fotoshoots. Door de eindeloze zandvlaktes wordt het gebied ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Extra leuk aan dit natuurgebied is dat je niet op de paden hoeft te blijven, je mag dus overal rondstruinen!
De Loonse en Drunense duinen is een gebied dat elke tijd van het jaar mooi is om te fotograferen. Omdat het zand door de wind vrijspel heeft, is het gebied altijd in beweging. Als je op zoek bent naar de grootste zandvlakte van het park, moet je naar Bosch en Duin in het zuiden van het park. Hier heb je een fantastisch weids uitzicht over de vlakte en kun je de mooiste foto’s maken.
Door een combinatie van verschillende landschappen zijn er in dit park ook veel verschillende dieren te vinden, zoals herten, reeën, dassen en haviken. Het contrast van droge zandvlaktes, naaldbossen en heidegebieden is erg bijzonder. Doordat de gebieden zo van elkaar verschillen groeien er ook ontelbaar veel verschillende planten en bomen.
De Veluwe
De Veluwe is één van de bekendste natuurgebieden in Nederland. Met een oppervlakte van 91.200 hectare is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: Het Nationale Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. In deze blog kijken we naar Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Nationaal Park de Hoge Veluwe is een plek waar kunst, architectuur en natuur samenkomen. Het park beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Er zijn drie ingangen om het natuurgebied te betreden, namelijk bij Hoenderloo, Otterloo en Schaarsbergen. Bij elke ingang staan gratis witte fietsen, waarmee je het park op eigen tempo kunt ontdekken. In het park is het wereldberoemde museum Kröller-Müller gelegen. Het museum heeft een grote van Gogh collectie en is omringd door de grootste beeldentuin van Europa.
Naast prachtige natuur is de Hoge Veluwe ook de perfecte plek om wildlife te spotten en fotograferen. Het hele jaar door kun je met een beetje geluk edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën spotten.
Al met al is de Veluwe is een plek die je als natuurfotograaf zeker een keer bezocht moet hebben!
Natuur aan de muur
Als je na een dag fotograferen thuis komt met je hele camera/telefoon vol mooie natuurfoto’s, is het natuurlijk zonde als je hier niks mee doet. Laat je foto’s afdrukken als wanddecoratie en breng op deze manier een stukje natuur mee naar huis!
Kies bijvoorbeeld voor een foto op forex, een foto op dibond of een foto op canvas. Kun je niet kiezen? Je kunt ook meerdere foto’s samenvoegen tot een collageposter.