Fotoboek ouderwets of hip
Voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2024 De hele wereld is aan het digitaliseren. De opkomst van apparatuur en internet heeft een grote impact gemaakt op ons. Het is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een computer in huis, terwijl 1980 de opkomst van de computer voor thuis pas ontstond. Maar hebben deze veranderingen nu ook invloed op fotoboeken?
Digitalisering
Vroeger bestonden er nog geen digitale camera’s, maar alleen analoge camera’s. Met een analoge camera maak je een foto en die komt dan op een fotorolletje die in de camera zit.
Op dit rolletje passen een beperkt aantal foto’s. Als het rolletje vol was, bracht je het rolletje naar de fotograaf. De fotograaf ging de foto's ontwikkelen en dan hoefde je ze alleen weer op te halen.
Je moest per rolletje betalen en als één van de foto's mislukt was had je pech. Met een analoge camera kon je namelijk niet je gemaakte foto's controleren.
Tegenwoordig gaat het allemaal een stukje makkelijker. Met een digitale camera kan je de foto gelijk zien als je hem gemaakt hebt. Vind je hem dan niet mooi? Dan verwijder je gewoon de foto, zonder veel gedoe.
Ook is de kwaliteit tussen een analoge en digitale camera een stuk omhoog gegaan. De foto’s van een analoge camera is veel korreliger dan die van een digitale camera.
Fotoboeken
Vroeger als je een fotoboek maakte dan deed je dat zelf met de hand. Je kocht een leeg fotoboek, verzamelde alle foto’s die je erin wilde hebben en ging aan de slag met plakken.
Het is een hele klus om een fotoboek vol te plakken en daarbij nog teksten te schijven. Voor dit werkje heb je veel precisie en geduld nodig.
Fotofabriek heeft een software ontwikkeld die het maken van fotoboeken een stuk makkelijker maakt. In die software kies je de foto’s die je wilt gebruiken en zet ze in het ontwerp. Wat tekst erbij typen en klaar is je boek.
Natuurlijk kost het ook wel tijd, maar het geeft een veel mooier en overzichtelijkere uitstraling dan een met de hand gemaakt boek.
Het enige wat je moet doen als je klaar bent is bestellen en dan wordt het fotoboek binnen 4 dagen bij je thuis bezorgd.
Tastbare herinnering
Een telefoon of tablet heb je vaak bij je, handig als je snel foto’s aan iemand wilt laten zien. Maar toch kan elektronica je in de steek laten.
Apparatuur kan kapot gaan en dan zijn al je foto’s weg of als je net een foto wil laten zien en je batterij is leeg. Dit zijn altijd vervelende momenten.
Bij fotoboeken is dat niet het geval. Nu heb je een fotoboek niet altijd bij je, maar een fotoboek zal je nooit in de steek laten omdat de batterij leeg is.
Een fotoboek met jouw mooiste foto's wordt een tastbare herinnering en hierdoor is de belevenis van een boek zoveel meer dan via electronica.
Voor alles te gebruiken
Een fotoboek hoeft niet alleen om herinneringen te gaan. Je kunt een fotoboek ook gebruiken om je talenten te laten zien. Houd je van koken en verzin je graag recepten? Maak er dan een kookboek van. Typ je recepten en doe er een foto bij van het gerecht en je hebt je eigen kookboek!
Houd je van fotografie? Maak dan een portfolio. Hier kan je jouw prachtplaatjes op één plek verzamelen. Natuurlijk kun je een portfolio ook over andere onderwerpen houden. Denk hierbij aan grafisch of architectuur.
Misschien het leukste wat je met een fotoboek kunt doen is cadeau geven. Het is een perfect persoonlijk cadeau. Dus wat voor fotoboek ga jij maken?