Van fotoboek naar kookboek
Gepubliceerd op 2 februari 2016 Wij merken dat onze fotoboeken steeds vaker worden gebruikt voor andere doeleinden dan alleen vakantiefoto’s. Eén van de opvallendste is de hoeveelheid zelfgemaakte kookboeken. Eén van onze klanten (Marieke) vertelde ons ‘’Ik had op een gegeven moment overal losse blaadjes met recepten liggen. En ik liep al tijden met het idee om mijn recepten te bundelen in een kookboek. Een vriendin wees me op Fotofabriek. Het kost even wat ontwerptijd, maar het resultaat mag er wezen’’.
1. Opmaak van het gerecht
Besteed aandacht aan de opmaak van het gerecht, hierover zijn veel artikelen te vinden. Als je meer tips wil over bordopmaak is dit een leuk artikel: het geheim van de chef borden opmaken als een sterrenkok. Onthoud goed een mooi opgemaakt bord is één van de belangrijkste onderdelen van voedselfotografie!
2. Snelheid
Je moet na het koken voldoende tijd besteden aan de opmaak, maar doe dit met gepaste snelheid. Als je te lang wacht gaat het eten verpieteren. Dus probeer zo snel mogelijk na opmaak van het bord foto’s te maken zodat de gerechten goed tot zijn recht komen.
3. Belichting
De meeste gemaakte fout bij het fotograferen van eten is het (overmatig) gebruik van de flitser. Kies een plek met veel natuurlijk licht, bijvoorbeeld bij een raam. Door slim gebruik te maken van natuurlijk licht komen de kleuren van het eten beter tot zijn recht.
4. Ondergrond
De keus voor de ondergrond kan de foto maken of breken. De foto draait om het gerecht ik kies zelf vaak voor een witte achtergrond omdat ik vind dat andere achtergronden afleiden van het gerecht. Maar wil je meer een huiselijke sfeer met je foto creëren kun je kiezen voor een kleurrijke achtergrond of bijvoorbeeld voor hout dat geeft een rustieke sfeer.
5. Accessoires
Voeg accessoires toe aan je afbeelding. Dan moet je denken aan kleine details, zoals bestek, kruiden een servetje etc.. Door het toevoegen van accessoires geef je de foto een unieke en persoonlijke touch.
6. De camerahoek
De meest gebruikte camerahoek voor het fotograferen van eten, is een hoek van 35 tot 40 graden. Deze hoek komt overeen met een persoon die vanaf zijn stoel aan tafel naar het gerecht kijkt. Daardoor komt de foto natuurlijk over.