Foodfotografie tips voor bij het kerstdiner
Gepubliceerd op 23 december 2016
We maken allemaal wel eens een foto van het eten op ons bord. Het kerstdiner is natuurlijk een perfect moment om mooie foodfoto’s te maken. We hebben wat belangrijke tips voor het maken van een goede foodfoto, dus pak je camera of mobiel erbij en zet je kerstdiner op de foto.
Voorbereiding
Voordat je begint met koken kun je het best alvast even oefenen met ander eten, zodat je gelijk de perfecte foto kan maken als het eten klaar is. Anders wordt je eten koud. Je kunt natuurlijk ook nog tijdens het koken wat leuke foto's maken!
Styling
Dien eerst het eten netjes op voordat je begint met fotograferen. Kijk ook of de tafel, glazen en servetjes wel allemaal schoon zijn voordat je een foto maakt. Je wilt niet dat de foto te slordig wordt.
Diepte
Een foodfoto neem je meestal van dichtbij. Hierdoor kun je ook met scherpte en diepte spelen. Zorg dat het hele gerecht scherp op de foto staat. Hierdoor springt je onderwerp gelijk uit de foto.
Licht
Je kunt het best gebruik maken van natuurlicht, dus daglicht. Maar met het kerstdiner is het natuurlijk allang donker. Gebruik niet de flitser voor je foto, maar probeer gebruik te maken van zacht licht of bewerk je foto later met een programma.
Meerdere gerechten
Neem ook een foto met al het eten op en je gasten. Waarschijnlijk staat al het servies niet meer helemaal perfect, maar dit zorgt juist voor een leuke sfeer foto. Vaak krijg je hierdoor hele kleurrijke foto's.
Ondergrond
Het eten is natuurlijk het belangrijkste onderwerp van de foto. Maar de sfeer erom heen is ook belangrijk. Denk om de ondergrond van de foto, deze dient vaak als achtergrond van je foto. Een foto van bijvoorbeeld kerstkransjes kunnen er leuk uitzien op de bakplaat. Maar je kan ook jouw gerechten ook op tafel fotograferen.