actie
Nieuwjaarsactie: 20% korting op wanddecoraties en meer!
bliksemfotografie

Bliksemfotografie

Voor het laatst bijgewerkt op 17 oktober 2024

Door wrijving van warme stijgende lucht en koude dalende lucht ontstaat er onweer. Deze wrijving uit zich in de vorm van een bliksem gevolgd door een donder. De bliksem is eerder zichtbaar dan dat je de donder hoort. Dit komt doordat bliksem reist met de snelheid van licht en de donder met de snelheid van geluid. De snelheid van het licht is simpelweg sneller dan die van geluid dus zie je het licht eerder.

Waar moet je aan denken

Het onweert in Nederland gemiddeld 25 dagen per jaar. Wil je de bliksem fotograferen, dan moet je aan een aantal dingen denken. Met een spiegelreflexcamera heb je de grootste kans op een mooi shot hoewel een systeemcamera hier niet aan onder doet. Hier zijn een aantal aandachtspunten:

  • Statief
  • Stel de camera in op manueel
  • Diafragmawaarde tussen f/8 en f/11
  • ISO-waarde van 100 of kleiner
  • Kies voor een sluitertijd van +/- 20/30 sec. Wanneer je kiest voor een lange sluitertijd moet je dit combineren met een lage ISO-waarde en een kleine diafragmawaarde

onweert

Aandachtspunten

Tijdens het fotograferen van bliksem is het aannemelijk dat je een statief gebruikt. Omdat je te maken hebt met een bliksemschicht die kort en onverwacht tevoorschijn komt, maak je gebruik van lange sluitertijden. Een lange sluitertijd betekent dat de lens van de camera langer opentaat. De sluiter hoor je tijdens het drukken op de ontspan knop. Zou je de bliksem uit de losse hand fotograferen, dan krijg je een bewogen lichtstraal. Zorg ervoor dat het statief stevig staat en met een van de drie poten recht vooruit wijst. Het gebruik van de stand ‘manueel/bulb’ is het handigst om te gebruiken. In deze stand kun je namelijk kiezen voor een lange sluitertijd. Het diafragma stel je in door het f-getal op de camera hoger of lager te zetten. Het f-getal dat je nodig hebt ligt aan de situatie, des te donkerder de situatie des te hoger stel je het f-getal in. Bij nachtlicht wordt een f-waarde aanbevolen van f/8. Door een zo laag  mogelijke ISO-waarde te gebruiken voorkom je ruis en overbelichting in je foto. Met een lage ISO-waarde kan je ook een langere sluitertijd kiezen.

bliksemschicht

Let op je veiligheid

Het is natuurlijk geweldig als je die ene perfecte foto weet vast te leggen van een bliksemschicht. Let wel op je veiligheid. Het onweert in Nederland gemiddeld 25 dagen per jaar. Op die 25 dagen per jaar vallen er gemiddeld 1 à 2 doden doordat zij door de bliksem worden getroffen. Het is niet geheel ongevaarlijk. Ga dan ook niet bij een boom staan of in het open veld. Als het lukt ga dan het liefst vanuit de auto of vanuit een gebouw te werk. Dan weet je ook zeker dat je materiaal droog blijft, donder en bliksem gaat namelijk vaak samen met regen en wind.

bliksemlight